Wiele osób błędnie myśli, że aby zbudować solidną masę mięśniową, wystarczy dużo jeść i ćwiczyć, byle tylko utrzymywać tzw. nadwyżkę kaloryczną – czyli spożywania większej ilości kalorii od naszego zapotrzebowania energetycznego. Nie wystarczy jednak rzut oka na etykietkę z wartością kaloryczną. Dieta, nawet „na masie” musi być odpowiednio zbilansowana.
Białko powinno być spożywane na wysokim poziomie przez cały okres cyklu – jest to przecież główny budulec czystej masy mięśniowej. Najlepiej jeśli jest to białko z chudego mięsa lub jaj. Węglowodany też należy podawać w większej ilości , ale tylko te pochodzące z „dobrych” źródeł, jak np. ryż, kasze, płatki. Tłuszcz spożywamy w postaci czystego oleju lub oliwy. Unikamy przetworzonej żywności – to jest niezmiernie ważne. Tylko odpowiednia dieta (plus trening) pomoże nam zbudować odpowiednią masę mięśniową, bez niechcianych dodatków.