Przewodnik po smacznym Korfu

0
743
Rate this post

Podczas pobytu na wyspie Korfu, nie wahaj się spróbować lokalnych, tradycyjnych potraw, takich ak pastitsada, strapatsada i sofrito. Wszystkie te potrawy są głównie nie-wegetariański, bowiem zawierają wołowinę, ryby, wędliny, mięso i inne przysmaki. Owoce morza są również fantastyczne w smaku na Korfu. Często hotele na wyspie mają restauracje dedykowane całkowicie potrawom z owoców morza. Miejscowi lubią gotować świeże ryby. Słynne potrawy z ryb to „Bourdeto” czyli ostry gulasz rybny i „Bianco”, – biała zupa rybna z przytłaczającą ilością czosnku. Ryba jest po prostu pieczone lub grillowana, aż osiąga typowy aromatu dymu, a następnie jest ona doprawiona ziołami, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

Aby nie przeoczyć żadnego pysznego dnia warto wcześniej przejrzeć przewodnik po Korfu i zaznaczyć wszystkie miejsca na kulinarnej mapie wyspy, które są konieczne do odwiedzenia. Pamiętaj, że mięso jest jednak gotowane w innym stylu. W tradycyjnych potraw, ludzie wybiorą baraninę. Zwykle przyrządza się je z cebulą i czosnkiem.